Gouden oorkonde 2018

Tijdens een onverwachtse keuring van het Worstmakers Gilde in het voorjaar zijn een aantal van onze producten met GOUD bekroond! Uiteraard zijn wij erg trots op de resultaten.

  • Rookvlees
  • Gekookte worst
  • Slagers achterham
  • Sambal gehakt
  • Paddestoelencremesoep
  • Grillspek
  • Filet van de chef


Sjoerd is geslaagd

Sjoerd is geslaagd voor zijn opleiding tot winkelslager. Hij gaat nu door met de SVO management opleiding.


Eervolle vermelding Grote Grillworsttest 2016 voor Slagerij Molenaar

Persbericht


Lexmond, 16 februari 2016


Slagerij Molenaar uit Lexmond heeft een eervolle vermelding ontvangen in de Grote Grillworsttest 2016. Op 16 februari kreeg slager Anton en zijn vrouw Marnie de oorkonde uitgereikt door chefkok Pierre Wind in de Glazen Ruimte in Maarssen.
“Een uitgesproken heerlijke smaak waar klanten voor terug komen. Een onderscheidend product voor de consument” zei de jury over de grillworst van Anton en Marnie. “We zijn heel blij met deze behaalde prestatie. Een extra bevestiging van een product dat heel populair is bij onze klanten.”, zei slager Anton.

Keurslagerij Frank van Gils uit Oosterhout wint de Grote Grillworsttest. Op de tweede plaats staat Keurslager De Adelaar uit Apeldoorn. Slagerij Strijbos uit Goirle behaalde de derde plaats. Grillworst is onbetwist het omfietsproduct van de slager, een favoriet van veel consumenten. Maar liefst 140 slagers, een record, zonden hun producten in voor de keuring.

Tijdens de voorronde op 21 januari zijn er tien finalisten geselecteerd. Op 4 februari boog de jury zich over deze tien inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd in de finalekeuring. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met ‘Uitwendig aanzien en uitwendige kleur’ ‘Aanzien snijvlak en inwendige kleur’ ‘Geur en smaak’ en ‘Samenstelling en consistentie’. Daarnaast moesten de finalisten een allergenendeclaratie aanleveren van hun grillworst. Allergenendeclaratie is immers een actuele verplichting en veel consumenten stellen hier vragen over. Mysterieshopping was ook onderdeel van de finalekeuring, deze consumentenaankopen werden op bovengenoemde aspecten gekeurd en vergeleken met de wedstrijdinzending. ‘Kwaliteit is als het altijd hetzelfde is’ zegt chefkok Pierre Wind. Om die reden is de mysteryaankoop in deze ronde een goede graadmeter.

De overige finalisten van de Grote Grillworsttest
Slagerij Voorburg Voorburg
Keurslager van Schaik Huizen
Gildeslager Boersema Grijpskerk
Keurslager Steltenpool Hoevelaken
Keurslager Rien en Irma Baas Leerdam
Gildeslager Koekman Nieuwegein


Deze finalisten hebben allen een eervolle vermelding gekregen.

De jury zei: ”Bij de finalekeuring is er extra kritisch bekeken, het ging om de kleinste details. Een goede grillworst bepaalt de reputatie van de slager en verleidt je al vanuit de toonbank. De geur komt je al tegemoet! Een combinatie van een mooie vleessmaak, een eerlijke worststructuur, uitgebalanceerde kruiden en smaken maken een grillworst een product om voor om te rijden!“

Over Slagerij Molenaar

Slagerij Molenaar is een authentiek familiebedrijf dat al vanaf 1893 actief is. Inmiddels is de vierde generatie aan het roer: Anton en Marnie Molenaar. De slagerij heeft een uitgebreide worstmakerij waar de heerlijkste vleeswaren gemaakt worden. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en dat zie je terug in onze verse producten. Regelmatig volgen wij trainingen en cursussen. Een van onze specialiteiten is het verzorgen van barbecue, catering en buffetten.


Nieuwe leerling slager

Sjoerd van der Berg uit Ameide is onze nieuwe leerling slager. Hij is 2e-jaars van de opleiding SVO. We zijn blij hem te mogen verwelkomen in ons team!


Goud bij Arnhem Rookworststad 2014

Persbericht 12 oktober 2014

Slagerij Molenaar is in de prijzen gevallen tijdens de 40e nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2014.

Het ingezonden product van Slagerij Molenaar is tijdens de 40e vakwedstrijd Arnhem Rookworst bekroond met goud met ster. Arnhem Rookworststad vakwedstrijd is de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd, en innovatieve rookworstproducten in Nederland.

Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen tijdens deze wedstrijd de kans om nationale waardering te oogsten voor hun vakkundigheid door mee te doen aan deze unieke vakwedstrijd. Het behalen van een onderscheiding is dan ook een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van deze ambachtelijke specialist.

Een team van deskundige juryleden keurden de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Het feit dat de onderstaande producten bekroond zijn met goud met ster en goud betekent dat Slagerij Molenaar een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkoopt.

Onze bekroningen

Fijne rookworst GOUD
Grove rookworst GOUD met STER
Wild rookworst GOUD met STER
Pittige rookworstschotel GOUD met STER

Na ruim 50 jaar rust voor slagersmes

Persbericht

Laatste werkdag Herman Molenaar op oudejaarsdag

Direct van de lagere school deed Herman Molenaar voor de slagerij van zijn vader al zijn eerste bestelling. Drie jaar later, in september 1958, trad hij in officiële dienst bij Slagerij molenaar, sinds jaar en dag gevestigd op het adres Dorpsstraat 68 in Lexmond. Oudejaarsdag was voor de bijna 65-jarige vakman zijn laatste werkdag bij de huidige eigenaar, neef Anton Molenaar.

Lexmond 296

Zijn grootvader begon eind 19e eeuw met de slagerij, toen nog gevestigd op het adres Lexmond 296. Herman Molenaar zit met een plakboek op schoot. "Kijk, hierin de huiskamer heb ik het bewijs. Een vleeskist, waarmee ik mijn bestellingen deed. Eerst op de fiets, later de brommer en de auto. Straatnamen had je toen nog niet. Toen mijn vader Anton op jonge leeftijd kwam te overlijden, nam mijn oudere broer Teun, eerst samen met mijn moeder, de zaak over. Ik heb daar altijd vrede mee gehad. Ik was te jong en bovendien is mijn echtgenote niet zo'n winkelvrouw. Het is best zo. Ik heb een prachtig leven gehad. Opgegroeid als jochie in het slagersvak en heel mijn leven daarin mogen werken," aldus Herman.

Slachten

De jaren zijn omgevlogen. Hij vindt het nog steeds jammer dat er niet meer zelf geslacht mag worden. "Want dat was juist het mooie van het vak. Van begin tot eind het vlees verzorgen. Bijna vier jaar geleden slachtten we ons laatste varken. Bij ons hebben de beesten het goed, ook vandaag. Het vlees krijgt tijd rustig op te groeien. Dat proef je. Jarenlang bezorgde ik bij klanten thuis. Na mijn vertrek stopt mijn neef met die service. Ik begrijp hem wel, maar de oudere mensen in Hei- en Boeicop en Lakerveld zullen dat missen. En ik hen ook. Als bijna een sociaal werker, hoorde je veel in vertrouwen en die geheimen bewaarde ik voor mijzelf."

De afgelopen weken werd Molenaar diverse keren, ook stoffelijk, bedankt voor jaren trouwe dienst. Getuige een kaartje in een kerstbakje. Voorlopig heeft Molenaar het nog druk genoeg en moet hij de schade van de afgelopen 50 jaar nog inhalen. Hij heeft zijn vrouw Hannie beloofd om nu wel naar elke verjaardag te gaan en ook het Lexmondse schuttersgilde gaat hij trouwer bezoeken. "Misschien verleen ik ook nog wel hand- en spandiensten bij de slagerij. Een opvolger is namelijk nog niet gevonden en mijn kennis en liefde voor het vak, is altijd bruikbaar."Nieuw verpakkingssysteem

Wij hebben een nieuw verpakkingssysteem voor onze vleeswaren. Daarmee verpakken we de vleeswaren in een beschermde atmosfeer. Hierdoor is de houdbaarheid van uw vleeswaren aanzienlijk verlengd. Veelal zijn deze dan een week houdbaar. Dit is millieuvriendelijk en vooral; lekker lang vers. Een extra en gratis service voor een betere kwaliteit!


Slagerij-Traiteur Molenaar wil geen eenheidsworst zijn

Persbericht

Anton en Marnie Molenaar van slager-traiteur Molenaar uit Lexmond proberen steeds hun ondernemersgrenzen te verleggen. De uitgifte van het boekje 'Culinair met Vleeswaren' past, net voor de feestdagen, uitstekend in die vernieuwende bedrijfsfilosofie.

"Je moet wel. Alleen met de verkoop van vlees red je het niet vandaag de dag. Onderscheidend werken", meent Marnie Molenaar. "Mijn schoonvader had jarenlang slechts grote vleesschalen in de vitrine. Nu verzorgen we barbecues en braden desgewenst ook het vlees. Klanten willen tegenwoordig complete barbecues en buffetten zonder zelf iets te hoeven doen.

Manlief Anton schuift aan en zegt dat de zaak hard verandert.
'Zeker als je terug gaat naar de beginjaren. Mijn overgrootvader was de grondlegger. De precieze datum weten we niet, maar het eerste officiële document stamt uit 1893. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Anton en die op zijn beurt door mijn vader, die nog steeds regelmatig helpt."

Zaandam

De klantenkring is groot. Niet alleen Lexmonders, ook in omringende dorpen wordt vlees van Molenaar gegeten. Wij hebben ook klanten uit Houten en IJsselstein. De catering gaat nog verder en vergt veel tijd", aldus Molenaar.

Zoontje Tim van elf wil slager en brandweerman worden. "Pushen doen we hem niet, dat hebben mijn ouders ook niet gedaan. Uit eigen wil en met passie rol je er automatisch in. Een keertje helpen en voor je het weet ben je onmisbaar," weet Molenaar, die zich overigens niet wil binden. "We zijn uit principe niet aangesloten bij een slagersvakvereniging. Als eigen baas bepaal je zelf waarmee je de klant wilt verrassen."

'Culinair met Vleeswaren'

Het boekje 'Culinair met Vleeswaren' van Anton en Marnie Molenaar uit Lexmong begint met de geschiedenis van de vleeswaren. Verder wordt er aandacht besteedt aan allerlei heerlijke recepten, zoals voorgerechten van amuses, tussen- en bijgerechten, hoofdgerechten, barbecuevariaties, snacks en hartige hapjes en ook tapas.
Het boekje kost in de losse verkoop € 5,-. Na een spaaractie en voldoende stempels zijn de kosten € 2,50. Slagerij-traiteur Molenaar is gevestigd op het adres Dorpsstraat 68 te Lexmond.


Grenzen verleggen met 'kwaliteit' als wapen

Persbericht

Al meer dan 100 jaar maakt Slagerij Molenaar deel uit van de Lexmondse gemeenschap. Met een hoogwaardig assortiment vleesproducten in de basis en 'traiteur' als toevoeging breidt de klantenkring zich gestaag uit.

Groeimarkten

"Op welke pijlers ons bedrijf rust? Naast de winkel en worstmakerij rekenen we ook het verzorgen van barbecue- en cateringpartijen tot onze business. Laatstgenoemde activiteiten worden steeds belangrijker. Daar verbaas ik me wel eens over. Ondanks dat wij zeker niet de goedkoopste partij zijn, groeit het aandeel barbecue en catering binnen ons begrijp elk jaar gestaag. Blijkbaar waardeert men kwaliteit. En proeven doet kopen," vertelt Anton Molenaar enthousiast.

Wikken en wegen

Zoals gezegd, kwaliteit staat aan de basis. Zo wordt 60% van de worst- en vleeswaren in eigen worstmakerij geproduceerd. Het overige wordt ingekocht. Anton legt uit dat menig ontwikkeling is doorgevoerd, maar nooit ten koste van de hoogwaardige kwaliteit van het basisassortiment vlees, vleesspecialiteiten, worst en vleeswaren.

Royale woonkeuken

Drie jaar geleden is de winkel geheel verbouwd. Hoewel Anton en Marnie Molenaar goed wisten dat zij een 'grote' woonkeuken' nastreefden, hebben zij heel veel winkels bekeken. "Zo zijn we ook in België geweest. Over het algemeen zijn de winkels daar heel persoonlijk gebouwd. De wensen van de ondernemer zijn tot in de kleinste details doorgevoerd. Dat zie je ook in onze winkel terug," aldus Anton. De fraai geverfde koelcelwand, de inbouwkast mét 'reparatieluikje' om de combisteamer en het in de toonbank verwerkte fornuis zijn enkele van de geroemde maatwerkoplossingen.

Hechte samenwerking

"Ik denk dat de manier waarop wij met elkaar omgaan, heel bepalend is voor het werkplezier van de medewerkers. Wij werken samen en staan niet boven de mensen. Elke persoon heeft kwaliteiten. Bijkomend voordeel is dat ik gerust een weekje weg kan!" vertelt Anton. Overigens is de vacature van worstmaker/slager nog niet ingevuld.


Landskampioen wildrookworsten

Vakjury verrast door wildrookworst

Lexmond - Cor Verheij, worstmaker van slagerij Molenaar, is met een innovatief product landskampioen wildrookworsten geworden. Hij gebruikte ganzenborstfilet als een van de ingrediënten van een rookworst die bijzonder in de smaak viel bij de juryleden van de wedstrijd Arnhem Rookworststad.

Anton Molenaar, eigenaar van de Lexmondse slagerij-traiteur, heeft iets met producten waar niemand heil in ziet. Een jaar of vijftien geleden bedacht hij een bereiding van eisbein, de achterhips van het varken. Eisbein heeft nu niet alleen een prominente plaats op de menukaart van Boer Bertus, Anton Molenaar belevert inmiddels vier andere restaurants alsmede een grossier, en hij krijgt bestellingen tot uit Amerika. Bij Boer Bertus, het in de Middelwaard gelegen restaurant van Bertus Clements, worden wekelijks veel eisbein-menu's uitgeserveerd. Molenaar is de vaste leverancier van alle vleesproducten en is er bijna kind aan huis. Het idee van een rookworst van ganzenborstfilet is hem aangereikt door Clements. "In bijna heel Nederland, en ook hier in de waard, hebben we veel last van ganzen", vertelt Clements. "In het kader van schadebestrijding heb ik een afschotvergunning. Exoten als Nijlganzen en Canadese ganzen mogen het hele jaar worden geschoten; andere soorten mogen alleen in bepaalde perioden worden bejaagd. Als ik een haas schiet weet ik daar wel raad mee, maar naar het vrij tranige ganzenvlees is weinig vraag. Ik heb Anton Molenaar gevraagd of er niet iets gedaan kon worden met de borstfilets."

"Ik zag er wel een uitdaging in om iets nieuws te bedenken", zegt Cor Verheij. "Een ganzenborstfilet is een heel bewerkelijk product dat zorgvuldig moet worden schoongemaakt en hagelvrij worden gemaakt. Om er een minder droog en stug product van te maken, heb ik het gemengd met varkensspek. Daarna ben ik gaan pionieren met zout, kruiden en specerijen om er ook een smakelijk artikel van te maken. Tot slot moet je uitvogelen hoelang het in varkensdarm gestopte vleesmengsel moet worden gerookt. Mede door jarenlange ervaring -we maken ook wel eens worsten van wild zwijn- was het meteen raak. Uitzonderlijk, want in heel Nederland is niet eerder geprobeerd om ganzenvlees in een rookworst te verwerken."

Hoewel de vakjury die de wildrookworsten van Molenaar heeft gekeurd niet kon terughalen dat er ganzenvlees in was verwerkt, was ze unaniem van mening dat ze de beste van alle inzendingen (231) waren. De worsten kregen het maximale aantal punten en werden niet alleen bekroond met goud met ster, maar leverden Cor Verheij en Anton Molenaar ook de bij de landstitel horende wisselbeker op.

Bron: www.hetkontakt.nl


Eten en Genieten

WILDE GANS OP DE PLANK, meest biologische gevogelte

GAK-GAK-GAK. Het typische geluid van een overtrekkende vlucht ganzen was ooit het teken dat de schaatsen uit het vet gehaald konden worden. De vogels uit de noordelijke poolstreek komen met duizenden tegelijk naar Nederlandse landbouwgebieden om te overwinteren, maar de gans als winterbode is allang achterhaald. Tegenwoordig blijven ze tot ver in het voorjaar.

Eigenlijk is een gans veel smaakvoller dan een eend. Het vlees is van een wild dier terwijl eendenbout over het algemeen tamme eend is. Bovendien braadt men de eend meestal eerst aan in ganzenvet en dat zit er bij de wilde gans al aan. Het enige dat je nodig hebt, is tijd en een grote braadpan. En misschien ook een kookthermometer.

Het is ijzig koud op het land van boer Bakker recht achter de dijk aan het IJsselmeer. Niet zo verwonderlijk; het is zeven uur 's ochtends, een half uur voor zonsopgang. Frans Sijmons zit hier twee keer per week in alle vroegte. Samen met vier andere jagers helpt bij de boeren om ganzen te verjagen van het land, met een speciale afschotvergunning van de provincie Noord-Holland.
Ganzen op het land betekent schade aan de gewassen. Ze vormen dan ook een plaag voor de Hollandse boeren. Mede omdat ze sinds 2002 enkel op speciale vergunning bejaagd mogen worden in Nederland volgens de flora-en faunawet terwijl buurlanden België, Duitsland en Groot-Britannië de boeren en jagers het hele jaar door aansporen om de ganzen af te schieten wegens landbouwschade.
"Wij zijn het enige land dat de vogels hier rustig laat overwinteren, maar ze horen hier eigenlijk helemaal niet thuis." Boer Aad Bakker kijkt zorgelijk uit het raam over zijn met dauw bedekte weilanden. "Ze vreten het beste gras voor de koeien en schapen weg. Gras bestemd voor kuilvoer is verontreinigd met uitwerpselen." Maar ook op akkerbouwpercelen neemt de schade toe. "Ik heb jaarlijks enorme vraatschade door het uittrekken van planten en verslemping van de bodem."
'Pang' klinkt het in de vroege ochtendglorie. De golden retriever krijgt het commando apport en keert even later terug met een enorme vogel die hij keurig afgeeft bij Sijmons. "Vanwege een sterke populatiegroei van de afgelopen jaren werden per provincie speciale afschotvergunningen afgegeven aan jagers om het aantal ganzen naar een acceptabele omvang terug te brengen", aldus de jager. "De vogels leggen gemiddeld acht eieren per jaar. Dus reken maar uit hoe snel zij in aantal vermenigvuldigen."
De grauwe gans wordt later die ochtend afgegeven bij drink- en eetgelegenheid Het Schooltje in Holysloot, waar hij 's avonds op het menu prijkt als gekonfijte ganzenbout of gerookte ganzenborst.
Meer streekgebonden, biologisch en verser zul je gevogelte niet voorgeschoteld krijgen.

Chutney

"Een typisch boerengerecht", vertelt Kees Dickhout in zijn kleine restaurant in het prachtige Waterland ten noorden van Amsterdam. "Ik rook de ganzen zelf hier achter de keuken en serveer de borst met een kleine salade en een chutney van pruimen. Heerlijk als voorgerecht of lunchmaaltijd."
Daarnaast zijn de gekonfijte ganzenpoten ook niet te versmaden. "De forse ganzenpoot is botermals en smakelijk vet. Van het restvlees wil ik ook nog wel eens stoofpot maken met tomaat, champignons en ander wild als fazant, patrijs en haas."

Landskampioen wildrookworsten

Ganzenborstfilet kan ook als ingrediënt dienen voor rookworst, zo blijkt tijdens de wedstrijd Arnhem Rookworststad. Cor Verheij, worstmaker van slagerij Molenaar in Lexmond, werd landskampioen wildrookworsten met ganzenvlees.
"In bijna heel Nederland, en ook hier in de waard, hebben we veel last van ganzen", verteld boer Bertus Clements. "In het kader van schadebestrijding heb ik een afschotvergunning. Exoten als Nijlganzen en Canadese ganzen mogen het hele jaar worden geschoten, andere soorten mogen alleen in bepaalde perioden worden bejaagd. Naar het vrij tranige ganzenvlees is weinig vraag, dus vroeg ik slagerij Molenaar of ze er iets anders mee konden doen."

Veel meer smaak dan een eend.

Door Annemarie van de Weert

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.